Home / film / Sextet

Weinig om het lijf

Sextet

1-10-2007 | film | 
|
Leeftijdsverschillen, lesbische stellen, zaaddonors, Marokkaanse buren en heel veel seks: met ‘Sextet’  poogt regisseur Eddy Terstall  een statement te maken tegen de ‘vertrutting’ van de Nederlandse maatschappij.
tekst: Kim van der Meulen

‘Zoals beloofd laat ik u vandaag een Nederlandse film zien. De kans is erg groot dat u toch gaat opletten, want de film gaat over seks,’ kondigt een Vlaamse filmwetenschapper zijn studenten aan in een halfvolle bioscoopzaal. De inhoud van de film in kwestie, ‘Sextet’, is hiermee volledig gedekt. Terstall schotelt de kijker zes verhalen voor: een model dat op veel oudere mannen valt, een gefrustreerde TV-seksuologe, haar vriend die door een lesbisch stel gevraagd wordt zaaddonor te zijn en een ‘lekker wijf’ dat in een weddenschap met haar broer blauwtjes probeert te lopen. Omdat Terstall toch bekend staat om zijn politiek engagement werden ook een lesbische vrouw en diens Marokkaanse onderburen geïntroduceerd en volgen we een ongelovige jonge actrice, die bij een christelijke omroep komt te werken.

Erg veel om het lijf heeft ‘Sextet’, net als zijn hoofdrolspelers, niet. Hoewel de film in zijn aanloop tot het witte doek de pers goed wist te bereiken (‘Katja en Jan Mulder in nieuwe film Terstall!’, ‘Sextet-actrice poseert voor Playboy’!, ‘Dieuwertje Blok naakt in Sextet!’), weet de regisseur het niveau van zijn met prijzen overladen ‘Simon’  niet te evenaren. De film zou zo een onconventioneel statement zijn tegen de zogenaamde ‘vertrutting van Nederland’. Of flinterdunne seksverhalen met een aan de haren bijgesleepte politieke lading de manier zijn om een dergelijk maatschappelijk statement te maken, is de vraag. Na ‘Blue Movie’  en ‘Turks Fruit’ zijn we in Nederland wel wat gewend en een achterliggende gedachte ontbreekt. ‘Sextet’ lijkt hierdoor niet zozeer een verwezenlijking van de antivertrutting van Nederland, maar een bevestiging van het oversekste imago van de Nederlandse film.

Maar liefst zes jaar kostte het Eddy Terstall om zijn no-budget-film rond te krijgen. Dat het Terstall gelukt is om zijn film – buiten de fondsen om en met een overdosis aan Bekende Nederlanders – rond te krijgen, verdient respect. Toch is ‘Sextet’ (seksuele vrijheid) na ‘Simon’ (euthanasie) weliswaar het tweede, maar zeker niet het beste deel van Terstalls trilogie over de liberale Nederlandse maatschappij. De regisseur lijkt zich hier ook van bewust: ongenuanceerd laat hij de filmwetenschapper in een raamvertelling de inhoud en vormkeuzes van de ‘goedkope sexfilm van Eddy Terstall’ afkraken. Zelf wendt hij de aandacht van zijn seksfilm liever op zijn volgende project, de politieke tragikomedie ‘Vox Populi’. Gelukkig maar.

De intrigerende korte film ‘Attached to Omar’s Life for 7 Minutes’  van Robbert-Jan Vos  draait als voorfilm bij ‘Sextet’.

Aanbevolen

NFF '07

Recensie

Vox Populi

Tip

Nederlands Film Festival 2008

Tip

Must-sees Nederlands Filmfestival

Recensie

Schemer

Tip

Must-sees NFF
NPS Kort! 2008
I Wish...

Recensie

Dunya & Desie