Home / feestjes / Kikker Vooruit

Verleidelijke vooruitblik

Kikker Vooruit

10-9-2006 | feestjes | 
|

Theater Kikker biedt een originele vooruitblik op komend theaterseizoen, door gedurende de dag verschillende drieluiken te presenteren. SAP zat bij het eerste.
Tekst: Chris Geense| Beeld: Merijn van der Vliet
De Heiploeg, een nieuw gezelschap uit Utrecht, opent sfeervol met drie muzikanten, warmgeel licht en een eigenaardig decor. Vooraan op de vloer zit een jongen, Johnny, met rood betraande ogen en een volle asbak. Zijn vriend valt binnen, kennelijk straalbezopen, vrolijk en helemaal vol van wat hij die dag heeft meegemaakt, tijdens zijn ploegendienst. Wouter wil weten of zij langs is geweest. Zij, Lot, komt even later naast hem zitten. Johnny biedt haar thee aan, en wacht onhandig bij de waterkoker tot deze kookt. Op de grond ligt een opengeslagen krant, met duidelijk zichtbaar een foto van de Twin Towers. Er is veel aan de hand in dit kwartier. Tussen Lot en Johnny, tussen Johnny en Wouter, tussen Johnny en die ploegendienst waar hij weigert naar toe terug te gaan. En met de stad waarin ze leven. Helemaal met de muzikale begeleiding is het net alsof je naar een wat langere, live gepresenteerde trailer zit te kijken. SAP wordt in elk geval op deze manier met succes naar de Heiploeg-voorstelling in februari 2007 gelokt.
De Heiploeg

Een kwartier krijgen de makers, geen seconde langer, dan is componist Tom Dicke aan de beurt om kort iets te vertellen over ‘Smaakmakers’: Kikker heeft namelijk ook muziekweekenden in het programma opgenomen en ‘Smaakmakers’ zal op de zondagmiddag “vooruitstrevendachtige” muziek laten horen, in samenwerking met het Utrechtse conservatorium. Dicke speelt, samen met twee andere muzikanten, twee stukken, die de onwetende SAPverslaggever alleen maar kan omschrijven als een dubbelspel op piano, en een klassiek stuk op piano en cello. Titels en namen zijn niet blijven hangen, de boodschap wel. Toegankelijke muziek in een laagdrempelige setting voor de katerige zondagmiddag, en mooi wel cultureel verantwoord.

 “Waterkokers worden wel ‘in’, dit seizoen”, zegt Boris van Nieuw Utrechts Toneel. Hij en Greg zitten aan tafel, zijn van plan ‘Dienstlift’ van Pinter te lezen en wachten inderdaad ook, tot het water kookt. NUT laat een voorproefje van 2 voorstellingen zien, of eigenlijk een voorproefje van een work-in-process; in elk geval zal het in oktober in de Kleine Zaal te zien zijn. Als het publiek dan nog zo enthousiast is als het hier blijkt, hoeven ze zich bij Kikker over de zaalvulling geen zorgen te maken.
Nieuw Utrechts Toneel


 

Informatie