Home / feestjes / Utrecht Uitfeest

Tiende verjaardag

Utrecht Uitfeest

10-9-2007 | feestjes | 
|
Het Utrecht Uitfeest viert op de Culturele Zondag 9 september haar 10-jarig jubileum. Deze grootse opening van het Utrechtse culturele seizoen wordt daarom extra uitbundig gevierd op 112 locaties. En: zoals vanouds alles is gratis.


Toren van Babel © Kok Korpershoek

Het Utrecht Uitfeest werd tien jaar geleden voor het eerst georganiseerd als antwoord op de Amsterdamse Uitmarkt. Als eerste uitgangspunt werd de Amsterdamse methode gebruikt, podia en livemuziek dus, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat die aanpak niet werkte. Dus werd er meer gericht op de open-huizen-aanpak, die nu zo kenmerkend is voor het Utrecht Uitfeest. Een hele dag lang kan je overal binnenkijken, om vast een voorproefje te krijgen van wat Utregs culturele leven dit seizoen zoal te bieden heeft!


Drijf In © Michael Kooren

Een mooie bijkomstigheid is dat het 9 september ook nog eens autoloze zondag is. Zonder auto's is er volop ruimte voor straatprogramma's en de Utrechtse pleinen ontpoppen zich als ware huiskamers. Op het Stadhuisplein vind je een wervelende Theatrale Jaarmarkt dat je hart letterlijk sneller laat kloppen. Op de Neude staat de Wereld van Grip met een unieke Mensenzoo. NS presenteert op het Stationsplein de Tjerk Ridder Band & Vrienden: frisse, energieke Nederlandse pop-rock. Ook het Domplein barst van de activiteiten: er is een quiz, vanuit Utrechtse wijken komen diverse muzikanten, zangers en rappers, er is dans, en.. er is SAPsite! De SAPcaravan staat weer op het Domplein en vormt het spetterende hoofdkwartier van HEBBES III.. Daarnaast zijn onze verslaggevers aanwezig om de hele dag lang zoveel mogelijk activiteiten te bezoeken. Want er is enorm veel te doen natuurlijk!


Jeugdtheaterhuis De Berenkuil © Kok Korpershoek

De dag begint en eindigt op de Utrechtse wateren. Zondagochtend vormt het Oudegracht Opera Concert de aftrap van de dag, bij de Geertebrug, van 11:00 tot 12:00 uur. De Drijf In openluchtbioscoop van het Nederlands Film Festival is de afsluiting van het Utrecht Uitfeest. Vanuit je boot of vanaf de kade kan je dit jaar kijken naar de komedie Hannahannah, met in de hoofdrollen Gouden Kalf-winnares Maria Kraakman en Antonie Kamerling.

De hele dag heb je al je energie nodig, want er gaat een hoop gebeuren. De Paardenkathedraal houdt open huis met de voorstelling No panic on the Titanic!, een wervelende wereld vol zingende zeelui, dansende matrozen en verfrissende ijsschotsen. Het SJU Jazzpodium biedt een voorproefje van het tweede internationale improvisatiefestival Fire in the City. Bij AR-T wordt met alle bezoekers en passanten een heel groot schilderij gecreёerd, dat aan het eind van de dag wordt aangeboden aan een goed doel dat het werk vervolgens kan veilen. Die opbrengst moet natuurlijk zo hoog mogelijk worden, dus alle creatieve hulp om tot een prachtig kunstwerk te komen is nodig.


© Michael Kooren

Ook Leidsche Rijn bruist tijdens het Utrecht Uitfeest met het Leidsche Rijn Festival, het jaarlijkse hoogtepunt van het cultuurprogramma Cultuur19. Tijdens het festival maak je kennis met alles wat er op cultuurgebied te beleven valt in Leidsche Rijn & Vleuten-De Meern! In Parnassos zijn workshops te volgen, van streetdance tot Dru Yoga. Alles over duurzame vervoersmiddelen vind je op het Janskerkhof. Vanaf deze plek vervoeren paardentrams je door de binnenstad en brengen velotaxi’s en riksja’s je snel naar de plek van bestemming. Kom met de bus, te voet of op de fiets (die je kunt parkeren in een gratis fietsenstalling) naar het Mobipunt en stap over op deze alternatieve vervoersvormen.

Uniek dit jaar is een toneelvoorstelling in de Raadszaal (de echte) met in de hoofdrollen de burgemeester (de echte), raadsleden (de echte) en wethouders (ook de echte). De Raadszaal is voor één keer niet alleen een plek van politiek debat, maar ook van verbeelding. Onder leiding van Erik Snel (theatergroep Aluin) en Paul Feld (Growing Up in Public) spelen zij een kort en krachtig politiek toneelspel waarin historische en fictieve teksten samen de angst blootleggen die vaak ten grondslag ligt aan het politieke bedrijf. Gratis kaarten worden ½ uur voor aanvang uitgedeeld aan de balie in de entree van het Stadhuis. Dit wordt ongetwijfeld een hit, dus wees er op tijd bij.


Stadhuistoneel met burgemeester Annie Brouwer-Korf

En dit is slechts het topje van de ijsberg, mensen! Op de website van het Utrecht Uitfeest vind je het gehele programma. Houd SAPsite in de gaten voor meer SAPpige tips. Vorige week waren we op bezoek bij de burgemeester! Lees het smeuïge interview hier!


Waar: op wel 112 verschillende locaties in Utrecht
Wanneer: zondag 9 september
Entree: nop!
Info: www.uitfeest.nl

Aanbevolen

Uitfeest 2006
Zij waren erbij!
De burgemeester
HannaHannah
Mysterie in Utrecht II

Tip

Uitfeest 2011
Utrecht Uitfeest