Home / expo-musea / Expositie The art of Gordon Bennett

Van outsider tot insider

Expositie The art of Gordon Bennett

23-7-2012 | expo-musea | 
|
Met deze expositie toont het AAMU een selectie uit het veelzijdige oeuvre van Gordon Bennett. Gordon Bennett (1955) afkomstig uit Australië wordt  beschouwd als een van de meest significante en hedendaagse kunstenaars. Hij heeft meer dan zestig solo – exposities gehad. Verder was Gordon Bennett te zien op de Biënnales van Venetie, Sydney en Shanghai. Zijn werk hangt in ruim 100 kunstcollecties, waaronder in het museum Contemporary Art in Sydney en de National Gallery of Victoria in Melbourne.

Van outsider tot insider
De naam outsider is afkomstig doordat Gordon Bennett een gemengde achtergrond heeft en een outsider was tijdens zijn opleiding en in zijn eerste banen. Van jongs af aan had hij al talent en passie voor kunst. Zijn werk trok al snel de nodige aandacht van verschillende kunstmedia, galeries en musea’s. Een van z’n werken uit 1988 is het monumentale Outsider waarin hij schilderijen van Van Gogh citeert en is een van de meest gereproduceerde kunstwerken in Australie.

In zijn werk is er een duidelijke zoektocht naar identiteit en confrontatie met openlijk racisme die de basis vormen voor globale thema’s in zijn oeuvre. Deze lopen als een rode draad door zijn werk. Ook geeft Bennett commentaar op het gebied van culturele identiteit, kolonialisme, racisme, vrijheid en de dominantie van de westerse kunst geschiedenis. Hij heeft veel bewondering voor meesters als Mondriaan, Van Gogh, Basquiat en Pollock. Opmerkelijk is dat hij een dialoog aan gaat met hun werk en confronteert het publiek met een andere, indringende en vaak wat ironische visie op de westerse (kunst) geschiedenis.

Een gemiste kans als je deze expositie je neus voorbij laat gaan! Twijfel niet en ga kijken in het AAMU museum tot 9 december 2012.

Aanbevolen

Tip

In Vredesnaam