Home / expo-musea / Museumnacht 2011

De nachtste nacht

Museumnacht 2011

31-10-2011 | expo-musea | 
|
Dit weekend was de langste nacht van het jaar, de nacht met dat extra uurtje. De nacht dat de lichten in het museumkwartier uitgingen, en de nacht dat het griezelig groen werd in de stad. Het was de Utrechtse Museumnacht.
Door Niki de Jonge

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven. Al weken kwam je de zwart met groene posters tegen, die je tegemoet schijnen ‘s nachts. En zo ook deze zaterdagavond 29 oktober. Het Domplein is een beetje het centrum van de Museumnacht. Hier staat de caravan waar je je kaartjes kan scoren. Omringd door groen licht staan mensen al voor acht uur in de rij om hun polsbandje te bemachtigen. Gewapend met glow in the dark sticks wordt je de nacht ingestuurd. Hieronder een aantal van de hoogtepunten van de Museumnacht.

Domtoren
Als je wilt kun je meteen aansluiten in de volgende rijen namelijk die bij de Domtoren. Links staat de rij voor ‘Dichter bij God’ en rechts de rij voor het ‘Poëziecircus’. Per ronde mogen er vijfentwintig mensen mee met het poëziecircus op de Dom. Door een mysterieus gemaskerd dichtersgezelschap word je ontvangen in de Egmondkapel. Net als in 'Alice in Wonderland' krijgen de bezoekers een pil waarnaar je in een andere wereld beland. Een wereld waarin de bezoekers poëzie wordt voorgedragen, muziek te horen is,verschillende stemmen ons toespreken, en de zintuigen worden geprikkeld door blinddoeken, carillon gespeel, regen, veren, luidende klokken, zang en nog meer poëzie. Maar het nachtelijke uitzicht over de stad alleen als zijn de 318 treden omhoog waard. De Nederlandse operazangeres Kelly God geeft in de Michaëlskapel ieder uur een optreden voor honderd gelukkigen. Aria’s van Puccini, Verdi, Schubert, Rachmaninoff en Strauss komen prachtig uit in de eeuwenoude kapel en even voel je je door de prachtige stem van deze sopraan ook echt ‘dichter bij God’.


foto Anna van Kooij

Geldmuseum

Tegenover de Dom is voor vanavond het Geldmuseum in het Pandhof gevestigd. Van buitenaf doet het een beetje denken aan een spookhuis. Bij binnenkomst in het groen uitgelichte monumentale pand krijg je een muntje mee. Binnen kun je kijken naar projecties van schilderijen, en kun je je muntje inzetten door een goochelaar een truc te laten doen of een wens te doen bij de wensput. Bij de uitgang spreekt een priester de bezoekers toe om geld niet onbezonnen uit te geven, maar wel te genieten van het leven. Deze wijze les wordt door veel bezoekers deze avond goed opgevolgd. Want genieten is het, zo veel aanbod is er deze avond, het is moeilijk kiezen waar allemaal naar toe te gaan. Iedereen zet zo zijn eigen route uit door het Museumkwartier. De route alleen al is een feestje omdat alle straatverlichting is uitgedaan en is vervangen met groene lichtslangen. Zo zie je Utrecht, letterlijk eens in een ander licht.

Museum voor Hedendaagse Aboriginal Kunst
In het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst is het licht in de tentoonstellingszalen ook uitgedaan. Kleine witte en rode lampjes zorgen voor een zwoele duisternis. Hier kun je vanavond een rondleiding krijgen door de tentoonstelling ‘Be My Guest’ waar je met je zaklamp je favorieten kunstwerken uitlicht. In een andere hoek van het museum speelt Case Mayfield voor een enthousiast publiek zijn akoestische liedjes. Beneden kun je je haar laten doen door The Black Hair Experience, en hier wordt gretig gebruik van gemaakt. De toch vooral dames met hun nieuwe coupe bewegen zich daarna naar de dansvloer waar DJ Krautpleaser lekker plaatjes draait. Tussen het dansen door kun je jezelf nog wel eens terugzien in de verschillende lachspiegels. Dit levert bijzondere momenten op.


foto Marjolijn van Dijk

Centraal Museum

Zo halverwege de avond is het tijd voor een rustmomentje. En hoe kan dat beter dan door even lekker op de bank te kruipen en te breien. Dit kan in het Centraal Museum. Druk wordt er door diverse mannen en vrouwen van alles moois gebreid tijdens de Wildbreinacht. En misschien heb je het al eerder in de stad gezien, dit wildbreien wordt nogal eens gedaan in Utrecht. Op diverse lantaarnpalen en hekjes kun je een warm wolletje vinden. Naast breien kun je ook creatief bezig zijn door met multidisciplinair kunstenaar Wayne Horse, bij de ingang van Centraal Museum mee te tekenen, of gewoon toe te kijken hoe zijn wezens tot stand komen. Na het breien kun je rondkijken in de tentoonstellingen RedBull the Art of Can, Nijntje in de Mode en Munt met een missie. Of een dansje wagen tijdens dancing with the arts.

Utrechts Archief
Ook aan de inwendige mens is gedacht. In het Utrechts Archief wordt je door Ronald Giphart meegenomen op een reis door de geschiedenis van eten in Utrecht. Samen met Lizet Kruyff, culinair historicus en kookboekenschrijfster legen zij uit wat er zoal in de 17e, 18e en 19e eeuw werd gegeten. En het leuke is, je mag het nog proeven ook. Proeven is sowieso wel in trek in het Utrechts Archief want er is ook een Vockingworstbattle. Hier wordt een wedstrijdje koken met de Utrechtste bakleverworst gehouden, en de toeschouwers mogen door de groene of rode worst in de lucht te steken stemmen wie er de lekkerste lekkernij heeft gemaakt. Wat smaakt er beter bij de worst, juist bier. En laat je nou juist in het Utrechts Archief ook nog een biertest kunnen doen, lekker Utrechtse biertjes proeven.

Tijdens de tocht langs alle musea kwam ik soms hele bijzondere wezens tegen. Zijn dit karakters uit een spookhuis? Verdwaalde halloweenvierders? Ontsnapten uit het rariteitenkabinet? Nee het zijn de mysterieuze nachtwezens van de museumnacht, van de hand van kunstenaars Eko Santosa en Esmee Voorbij. Zwevend en dansend kwamen ze voorbij door de binnenstad.


foto Anna van Kooij

Universiteitsmuseum
In het Universiteitsmuseum kom je niet alleen ogen maar ook handen te kort. In het jeugdlab kun je namelijk vanalles uitproberen, voelen en onderzoeken. Eigenlijk voor de jeugd, maar deze avond komt het kind in ieder naar boven. Daarnaast kun je je hoofd op sterk water laten zetten en dit op de foto laten zetten. Nice. Ik heb zelfs nog een practicum Frenologie gevolgd bij Professor Moesbergen en zijn Ajo van Dam in het kennislab waarbij zij leerde over de knobbels en bobbels op de menselijk schedel en ontdekte waar je juist wel of niet goed in bent. Een hoogtepunt was de voorstelling van Stranger Things Have Happened, het Engelstalige improvisatie theatergezelschap nam deze avond verschillende collectiestukken als uitgangspunt voor hun voorstelling. Zo kwam het dus dat een op sterk water gezette maag met maarliefst 40 lintwormen leidde tot een lachwekkende sketch over McDonalds, de duivel en mieren.

De avond sluit ik af in het Spoorwegmuseum. Nog even afdansen bij Retro Deluxe. Gewoon no nonsense dansen en meezingen. Maar ook een broodje hamburger/knakworst/kroket scoren want zo’n museumnacht dat is topsport. En dan om twee uur zit het erop. Nog lang niet klaar en nog lang niet alles gezien. Maar wel een bijzondere avond gehad. Met 5599 andere mensen heb ik genoten van al dat moois wat de Utrechtse Musea te bieden hebben.

Aanbevolen

Interview

Museumnacht 2011

Tip

Weekendtips Suus (20)

Tip

Museumweekend!

Tip

In Vredesnaam

Tip

Storytellers

Tip

Uit met Suus op Valentijnsdag

Verslag

Niki

Tip

Suus Kersttips (1)