Home / festivals / Summer Darkness

'zien en gezien worden'

Summer Darkness

2-8-2011 | festivals | 
|
Het Domplein was op zaterdag vooral een plek van ‘zien en gezien worden.’ Maar wie komen er op een festival als Summer Darkness, wat vinden ze van het festival? En wat voor rol speelt de ‘dark underground’ muziek en kleding in hun leven? En bestaan er nog vooroordelen over hun stijl die ze kunnen ontkrachten?
door: Annemieke Arendsen

Rinse (34) uit Hilversum en Anouschka (31) uit Zoetermeer:
Anouschka: “Dit is onze eerste keer op Summer Darkness. We kwamen vooral voor het Bal du Masque op vrijdag, omdat daar mijn kledingontwerpen van mijn website werden geshowd bij de modeshow. Vanavond willen we naar VNV Nation, maar het was gisteren nogal een lange nacht dus of we het volhouden weet ik nog niet, haha. De gothic lifestyle is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven, vooral door mijn werk als kledingontwerpster. Maar ik loop er niet altijd zo bij hoor, doordeweeks draag ik gewoon een spijkerbroek. Altijd een corset dragen is ook niet zo goed voor je lijf. En verder ben ik ook niet zo gevaarlijk als ik eruitzie. Ik houd bijvoorbeeld appelslakken in een aquarium en ik heb een Russische dwerghamster. Wel een zwarte!”

Rinse: “Ik heb zelf niet zoveel met gothic, ik werk namelijk als dj vooral in de techno-scene, iets heel anders dus. Ik moet het allemaal nog een beetje leren kennen, mijn vriendin heeft mijn kleding uitgezocht voor vandaag!”

Matthew (33) uit Londen en Eline (30) uit Bussum:
“Dit is onze tweede keer op Summer Darkness, maar we vonden het programma vorig jaar beter. We missen de folkbands een beetje vandaag, helaas konden we er gisteren niet bij zijn, toen stond er wat meer folk op het programma.” Matthew: “Gothic is vooral erg leuk. Het is leuk dat je je zo uitbundig kunt uitdossen als je wilt. Je kan in de gothicscene volledig jezelf zijn, en meer dan dat…”

Joyce (25) en Iris (25) uit Almere:
“Wij zijn alleen de zaterdag hier, we komen vooral voor de markt en de sfeer. Zo’n festival als Summer Darkness is uniek in Nederland, ergens anders vind je dit niet. Vanavond lijkt het optreden van Bacio di Tosca ons erg leuk, maar we zijn niet zo van de electro en de industrial, die vandaag vooral op het programma staat.”

Joyce (links): ”Kleding is voor mij een belangrijk onderdeel van de gothicstijl. Ik ontwerp m’n eigen kleding en verkoop die via mijn webwinkel, ik maak vooral veel corsetten. Voor mij is gothic echt een bepaald gevoel, wat heel sterk in de muziek, maar ook in de kleding zit. Het is wel grappig dat mensen hier vaak de opmerking maken ‘wat lachen jullie veel!’ Sommige mensen denken dat je als goth heel depri moet zijn, maar die hebben het niet helemaal goed begrepen!”

Aanbevolen

Verslag

Annemieke

Recensie

Explosions in the sky

Verslag

Midzomeravondtours

Tip

Weekendtips Suus (9)

Tip

Summer Darkness

Recensie

Anneke van Giersbergen

Tip

Summer Darkness

Recensie

Le Guess Who? '09 volgens Yoram