Home / film / 10,000 B.C.

Geschiedvervalsing

10,000 B.C.

17-3-2008 | film | 
|
Een jonge verstoten jager gaat in ’10,000 B.C.’ op zoek naar zijn ontvoerde vriendinnetje. In zijn speurtocht van mythologische proporties neemt hij de kijker mee op een onbedoelde tijdreis waarin digitaal geteisem hem het leven zuur maakt.
tekst: Sjoerd van Barneveld


Regisseur Ronald Emmerich heeft een imposante rij films gemaakt waarin CGI centraal staat. In ‘Independence Day’ knokt Will Smith tegen buitenaards tuig, in ‘Godzilla’ eten monsters mensen op als ware het sushi en de mensheid vriest dood in zijn voorlaatste film ‘The Day After Tomorrow’. "What's new," zal Emmerich gedacht hebben toen hij uit zijn winterslaap kwam. Met behulp van special effects heeft hij in het heden alles al een keer stukgemaakt.

"Let’s blow up the past, this time!" lijkt het motto van Emmerich en co-schrijver Harald Kloser ditmaal te zijn. Het verleden heeft immers genoeg te bieden. Zeeslagen, veldslagen, dinosaurussen en enorme gebouwen. Geschiedenis was echter niet hun sterkste vak. Historisch gezien slaan ze de plank namelijk volkomen mis. Piramides in Egypte werden pas voor het eerst gebouwd omstreeks 3000 voor Christus. De gewelddadige dinokippen die het de jonge jager lastig maken zijn al 125 miljoen jaar uitgestorven (die scène is trouwens schaamteloos gejat uit ‘Jurassic Park’). Emmerich heeft voor ’10,000 B.C.’ verder goed gekeken naar onder andere 'Apocalypto'  en 'Gladiator'.


Wellicht was het beter geweest om te kiezen voor een boekverfilming. Er zijn genoeg interessante verhalen over lang vervlogen tijden. Zoals ‘De aardkinderen’ van Jean M. Auel. Emmerich is echter een filmmaker voor wie het verhaal slechts een vehikel is om zijn nieuwe videokaart te testen. Nou, die doet het. Het ziet er allemaal prachtig uit. Mammoeten denderen levensecht over het scherm en de piramidescènes zijn een lust voor het oog. De film redden doen ze echter niet. De acteerprestaties trouwens ook niet. Het is allemaal houterig en emotieloos. Maar goed, in een zogenaamd visueel spektakel als ’10,000 B.C.’ zijn acteerprestaties niet belangrijk….toch?


Voor een film die zich ’10,000 B.C.’ noemt is deze verrassend mild, terwijl deze wild zou moeten zijn. De film mist bloederige veldslagen, ongewassen mannen met verrotte tanden en mensen die worden opgegeten door de sabeltandtijger van het affiche. Want welke rol heeft die nu eenmaal? Mensen naar binnen lokken onder valse voorwendselen heet dat. En intussen blijft Emmerich alles kapot maken.

Daniel 19 maart 08
Ik heb toch ook zeker een paar vleugjes '300' gezien in de film, maar dan wel zonder het bloed... Erg jammer dat deze film zo verpest wordt door onnauwkeurigheden, in Star Wars kwamen ze er nog mee weg door te beginnen met: "a long time ago in a galaxy far far away"
Robert 20 maart 08
Deze film is echt poep. Die Emmerich heeft totnutoe alleen nog maar diarree gemaakt. Nog zo'n Duitse filmmaker die op de één of andere manier altijd weer geld krijgt om een film te maken. Wat bezielt die producenten toch? Die andere Duitser is overigens Uwe Boll (Alone in the Dark, House of the Dead).
Theo 20 maart 08
Een film om naar toe te gaan om je gedachten weer eens de vrije loop te laten met een grote zak chips en wat cola. Ga gewoon zitten en geniet van de mooie effecten óf ga anders naar een serieuze cultureel onderlegde films in één van de vele filmhuizen als je hier niet toe in staat bent, inplaats van enekl negatieve kritiek te spuien.
mark 23 maart 08
Wat een vreselijke film is dit! Niet meer dan terecht dat 'ie overal slechte recensies krijgt. Heb me kapot gelachen om het verhaal ;)

Aanbevolen

Recensie

Quantum of Solace

Recensie

Indiana Jones 4

Recensie

I Am Legend

Recensie

Iron Man

Recensie

Doomsday

Recensie

John Rambo

Recensie

We Own the Night