Home / film / Before the Devil Knows You’re Dead

Slow watching

Before the Devil Knows You’re Dead

30-3-2008 | film | 
|
In ‘Before the Devil Knows You’re Dead’ beramen twee broers een overval op de juwelenzaak van hun ouders. Hoewel ze er zelf hebben gewerkt gaat de overval gruwelijk fout. Wat volgt is een neerwaartse spiraal van misère.
tekst: Sjoerd van Barneveld


Lang, lang geleden, in een tijdperk waarin rassenscheiding nog werd gedoogd en de Koude Oorlog nog onder het vriespunt zat, maakte regisseur Sidney Lumet zijn eerste film: ‘12 Angry Men’. Dit debuut was goed voor drie Oscarnominaties. De carrière die volgde was goed voor nog eens 46 Oscarnominaties en zes beeldjes voor op de schoorsteenmantel. Lumet is nu 83 en nog steeds actief als regisseur. ‘Before the Devil Knows You’re Dead’ is zijn nieuwste film.

Net zoals in zijn ‘Serpico’ , ‘Dog Day Afternoon’ en ‘Network’ zijn in ‘Before the Devil Knows Your Dead’ ook weer de acteurs uitstekend. Lumet heeft werkelijk een fantastische cast om hem heen verzameld. Een kleine greep uit het gezelschap: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke en een ongelooflijk sexy Marisa Tomei (42!). Lumet maakt gebruik van een versplinterde vertelstijl die doorweven is met flashbacks. Dit staat bekend als de Rashomon-stijl, naar de gelijknamige Japanse film van Akira Kurosawa en houdt in, dat een sleutelscène een aantal maal opnieuw verbeeld wordt vanuit de ogen van diverse personages. Goed gemonteerd levert dit interessante en spannende films op, zoals ‘Hero’, ‘The Usual Suspects’ en ‘Vantage Point’ (binnenkort in de bioscoop).


In ‘Before the Devil Knows You’re Dead’ pakt het minder goed uit. De flashbacks duren lang en zijn voorzien van een irritante aan- en afkondiging. Gecombineerd met de weinig spectaculaire manier van filmen levert dit een saaie en gedateerde film op. Erg jammer, aangezien het verhaal en de acteerprestaties wel bovengemiddeld zijn. Het script van nieuwkomer Kelly Masterson is origineel en biedt genoeg aanknopingpunten voor een spannend verhaal. Zo is er een werkelijke briljante scène waarin het karakter van Hoffman misschien wel de meest minimalistische woede uitbarsting heeft die ooit is gefilmd.

Voor de groep (oudere?) filmliefhebbers die genieten van langzame en ouderwetse films is ‘Before the Devil Knows You’re Dead’ een aanrader. Iedere andere film liefhebber zal zich er dood vervelen.

Aanbevolen

Latino’s en donderwolken
Precious mojito

Recensie

There Will Be Blood
Gone Baby Gone
The Year My Parents Went On Vacation