Home / film / Cultuur en nut?

Documentaire Cultureel Verantwoord

Cultuur en nut?

12-6-2012 | film | 
|
Weet je het nog? 20 november 2010. Nederland schreeuwde om cultuur. Door heel het land verzamelde groepen zich om op afgesproken tijd hun stem te laten horen voor de cultuur. Grote bezuinigingen hingen in de lucht en lang niet iedereen was daar blij mee. Schreeuwen, dat deden we daarom. Ruim anderhalf jaar later zijn veel bezuinigingen toch doorgevoerd, maar zijn er ook een paar weer recht gezet. Het is rustig nu. Geen manifestaties of grote stakingen kleuren het land. Heeft het ‘culturele’ volk zich er dan bij neergelegd? Met de documentaire Cultureel Verantwoord laten enkele studenten van de Universiteit Utrecht vier starters en vier professionals uit de culturele sector aan het woord. Wat hebben die te zeggen over het nut van cultuur? 

De korte documentaire Cultureel Verantwoord is een project van enkele studenten van het Humanities College van de Universiteit Utrecht. Als eindproject voor hun honourscollege maakten zij acht portretten van cultuurmakers die de actuele situatie in de culturele sector laten zien. Net begonnen of ver gevorderd, jonge dirigent en museumdirecteur, in deze documentaire vertellen zijn allen hun verhaal.

Naast de directeur van Bevrijdingsfestival Zwolle en een Amsterdamse theatermaker, komt ook de Utrechtse culturele sector aan het woord. Zo doet Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum, uit de doeken wat hij denkt over de bezuinigingen en hoe hij dit aanpakt met bijvoorbeeld een tentoonstelling zoals God save the queen. Ook Doreen Boonekamp, oud-directeur van het NFF en huidig directeur van het Filmfonds, vertelt over de impact die de bezuinigingen op de Nederlandse film hebben. Wie redt het wel en wie redt het niet? Hoe vecht de Nederlandse filmindustrie eigenlijk om te kunnen blijven draaien?

Nieuwgierig geworden? Kom dan donderdag 21 juni of vrijdag 22 juni naar de vertoning. Kaartjes kosten €3,50 en kunnen gereserveerd worden via cultureelverantwoord.hc@gmail.com.

Aanbevolen

Cultuur en nut?