Home / film / Iron Man

Spektakelstuk

Iron Man

5-5-2008 | film | 
|
In de garage van zijn huis maakt billionaire bon vivant Tony Stark zich klaar voor een testvlucht in zijn ijzeren superheldenpak. Na een klein ongelukje vliegt hij in een razend tempo zijn garage uit het duister tegemoet.
tekst: Sjoerd van Barneveld


Na een klein akkefietje in Afghanistan heeft wapenontwerper Tony Stark genoeg van het oorlogsgeweld. Hij besluit er iets aan te gaan doen. In een supergeavanceerd ‘Gold and Titanium alloy’-pak gaat hij de strijd aan tegen het kwaad. Omdat stripverfilmingen met regelmaat te slecht (zie Elektra) gemaakt worden en te veel afwijken van het origineel is Marvel Comics begonnen met het produceren van haar eigen films. ' Iron Man’ is hier het eerste wapenfeit van.

Het is te danken aan regisseur Jon Favreau dat ‘ Iron Man’ een fijn spektakelstuk is geworden. Zoals vaak genoeg gebeurt staan acteurs in soortgelijke films in dienst van de special effects, terwijl dit andersom vaak beter werkt. Gelukkig houdt Favreau zich in toom waar hij gemakkelijk over de top had kunnen gaan. Hierdoor krijgen de acteurs, naast de CGI-experts, de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Dat kijkt erg fijn. Robert Downey Jr.is fantastisch gecast als de steenrijke playboy Tony Stark en zijn alter ego Iron Man. Hij heeft door zijn onstuimige verleden de juiste bagage om Stark te spelen en zet hem dan ook geloofwaardig neer.


De rest van de cast doet ook uitstekend werk. Gwyneth Paltrow is met haar personage Pepper Pots een fijne welbespraakte tegenspeelster van Downey Jr. De bad guy wordt gespeeld door een kale Jeff Bridges, die iets uitbundiger had mogen zijn in zijn rol. Scriptschrijvers Mark Fergus en Hawk Ostby, die eerder ‘Children of Men’ schreven, laten ‘ Iron Man’ zijn avonturen onder meer beleven in Afghanistan. Gelukkig maar, want de gewelddadigheden in Vietnam (waar Iron Man in de oude strips tegen vocht) zijn intussen wel weggeroest.


Het zomerfilmseizoen is goed begonnen met ‘ Iron Man’. De film legt de niet alleen de lat hoog voor ‘ The Incredible Hulk’ (kijk eens goed naar het lijstje acteurs!) en de nieuwe Batman-film ‘The Dark Knight’, maar ook voor de andere zomer-blockbusters. Wie goed kijkt ziet in de film genoeg aanknopingspunten voor een sequel en die gaat Marvel gelukkig wederom zelf maken.

Freek 7 mei 08
Vergeet de webslinger, het Kryptomietje en F4.Iron Man vliegt hoog boven de rest uit!
Daniel 22 mei 08
en vergeet niet te blijven zitten tot NA de aftiteling...

Aanbevolen

Recensie

Quantum of Solace

Recensie

Indiana Jones 4

Recensie

Doomsday

Recensie

10,000 B.C.

Recensie

John Rambo

Recensie

We Own the Night

Recensie

I Am Legend