Home / film / Met jou heb ik geleerd

Kletsen met Joris Linssen

Met jou heb ik geleerd

24-9-2013 | film | 
|
Eén van de zeven films die straks in première gaan op het Nederlands Film Festival, is de pakkende roadmovie ‘Met jou heb ik geleerd’. Muziek, (Mexicaanse) passie, en je dromen achterna gaan: Het zit allemaal in de mix. Als we dan de term ‘YOLO ’ gaan gebruiken, is dit de geschikte situatie. De docu volgt de vier bandleden van Joris Linssen & Caramba, terwijl ze budgetloos naar Mexico toe reizen om daar hun muziek te spelen en een eerbetoon te brengen aan hun grote helden, en aan hun overleden vriend (de oorspronkelijke bassist). Het is het filmdebuut van regisseur Wilfred Evers, en een waanzinnige, onvergetelijke ervaring voor zanger Joris Linssen in ‘t bijzonder.

SAPsite is zo lucky geweest om even te mogen kletsen met deze fijne vent!Caramba

De naam Joris Linssen doet waarschijnlijk een belletje rinkelen in combinatie met Hello Goodbye, Taxi, of Joris’ Showroom, waarvoor hij presentator is (geweest). Zijn gezicht is al vaak op onze tv-schermen verschenen, maar daarnaast is deze duizendpoot ook de zanger van Joris Linssen & Caramba: een vierkoppige band die Mexicaanse muziek brengt, maar dan in het Nederlands (weten wij ook eindelijk eens waar ze het over hebben!). Sinds hun start in 1999 hebben de mannen al een aantal cd’s uitgebracht en verschillende theatertours gespeeld. Hun naam is ondertussen flink bekend geworden in Nederland –en nu ook in Mexico! In 2012 (het jaar van het einde van de wereld, volgens de oude Maya’s) toerde de band af naar Mexico om hun muziek daar te laten horen. Als onderdeel van een bucket list ontstond bij Joris het idee om deze trip te maken. “Ik dacht: Hee, wat ik echt nog zou willen doen is een keer met mijn Mexicaanse band, met Nederlandse teksten, naar Mexico gaan en dat laten horen aan de Mexicanen!” Dat begon al goed, maar als item nummer 1 op de lijst stond toch wel het ontmoeten van zijn grote held, Armando Manzanero (wie de allermooiste liedjes had geschreven voor Joris’ tweede grote voorbeeld, de overleden zanger José Alfredo Jiménez).
De droom was dus ontstaan, en toen regisseur Wilfred Evers het verhaal van Joris hoorde, zag hij hier wel aardig docu-materiaal in! “Daar had ik nog helemaal niet bij nagedacht, ik was alleen maar bezig met de muziek, op dat moment!” Linssen en Evers hebben samen al ruim 12 jaar en verschillende TV programma’s achter de rug. “Het was eigenlijk heel logisch dat we dit dan ook samen zouden gaan doen!

Een idioot project
Een film van 70 minuten maken, dat was voor het team televisiemakers een heel experiment! Toch gingen ze er tegenaan: Een “totaal waanzinnige droom”, uitgevoerd door een team van slechts 7 man, en compleet gemaakt van de eigen zakcentjes. Eén band, één regisseur, één cameraman, en één geluidsman. Geen fondsen, geen subsidie. “We hebben gewoon als zeven romantische cowboys een bioscoopfilm gemaakt, met niks!” (De passie giert hier echt volledig door de telefoon, ondanks de nogal zielige verbinding). En een knap staaltje werk is het wel, compleet met kleurnabewerking en surround sound (voor die echte, echte bioscoopervaring). En het geluid dat door de speakers zal knallen zijn de fijne deuntjes van de band zelf, want de filmmuziek hebben ze dus mooi ook helemaal zelf verzorgd. "Echt geniaal, een totale jongensdroom. Het is een heel groot, idioot project geweest.Succesrecept
Een jongensdroom, dus, en wel eentje waar ruim anderhalf jaar snoeihard aan is gewerkt. Maar dan heb je je grote droom verwezenlijkt… en wat dan? Nieuwe dromen zegt Joris nog niet echt te hebben, maar door de hele reis (in de letterlijke èn spirituele zin) is er voor hem wel veel duidelijk geworden: Hoe belangrijk muziek voor hem is, want daarmee gaat hij nu vooral lekker door met meer theatertours en de gloednieuwe film, maar ook dat je soms een tijdperk in je leven af moet sluiten om een nieuwe te beginnen. Wederom geïnspireerd door de goeie oude Maya’s!
Joris is een echt vastberaden figuur, en als hij eenmaal weet wat hij wil, dan gaat hij er voor de volle 100 procent voor. En dit blijkt een recept te zijn dat niet alleen maar is verzonnen voor de romantische films: het werkt echt.

Je moet nooit bang zijn. Hoge doelen stellen werkt gewoon heel erg goed. Ik heb namelijk echt best wel idiote doelen gesteld. Ik wilde graag televisie gaan presenteren: Dat is gelukt. Ik wilde een film maken: Dat is ook gelukt. Omdat ik het gewoon heel graag wilde en er hard voor heb gewerkt. Als je gelooft in je droom, dan kun je echt heel veel bereiken. Je zult heus tegenslagen krijgen en het is lang niet altijd makkelijk, maar als je echt de goeie ‘drive’ hebt, dan kan in principe gewoon alles. Als je maar zelf erin gelooft en met andere mensen samen durft te dromen….. Zoiets?

Dat is de laatste, aarzelende toevoeging aan een mega mooie speech, als antwoord op de vraag of hij misschien nog wat tips heeft voor ons, de jeugdige twijfelaars en mededromertjes. Ik ben in ieder geval tevreden. Zeker, zoiets.De muzikale roadmovie ‘Met jou heb ik geleerd’ gaat op 28 september om 16:00 uur op het Nederlands Film Festival in première, in de Stadsschouwburg Utrecht. Achteraf geeft Joris Linssen & Caramba ook nog een liveoptreden weg! Je kunt jouw kaartjes scoren op www.filmfestival.nl.

De film zal na de publiekspremière nog een aantal keer spelen:
dinsdag 1 oktober 14:00 uur - Pathé Rembrandt
woensdag 2 oktober 22:00 en donderdag 3 oktober 16:15 uur - Wolff City

Aanbevolen

Verslag

Halverwege het NFF

Tip

Weekendtips van Suus: Special Edition

Tip

Nederlands Film Festival

Tip

Nieuwjaarsduik

Tip

Fellini

Verslag

Chez Nous

Tip

Filmwandelingen

Tip

Nordic Delights Festival