Home / film / Strapped ’n Strong

Crips:

Strapped ’n Strong

21-4-2009 | film | 
|
Bangen, popo, 187, Bitch Niggaz, set. Je gangsta-vocabulaire is flink vergroot na het zien van ‘Crips: Strapped ’n Strong’, momenteel te zien in ’t Hoogt. De documentaire van makers Joost van der Valk en Mags Gavan portretteert de Haagse bende Crips zoals de bendeleden zichzelf waarschijnlijk het liefst zien: stoer, meedogenloos, ongenaakbaar, maar met een rotsvaste loyaliteit naar elkaar.
tekst: Marcel Otto

Drie jaar lang volgde Van der Valk de Haagse bende uit de middenmoot van het Nederlandse criminele circuit. De regisseur (die enkele jaren geleden al de sociale woonwijken van Den Haag indook voor de documentaire ‘Haagse Sjonnie’, 2006) kreeg toestemming de Crips, die zich spiegelen aan de beruchte Crips-gangs uit Los Angeles, als insider te filmen.


Een belangrijke vraag is aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zo dicht op de huid van zelfverklaarde criminelen te kunnen filmen. Welke concessies worden gedaan? Krijg je wel te zien wat je wilt zien? Want, wat wint de bende in kwestie bij het tonen aan een groot publiek van haar criminele activiteiten, het zwaaien met vuurwapens en het verpakken en verhandelen van niet onaanzienlijke hoeveelheden harddrugs?

"Vanaf dag één kon het script de prullenbak in", aldus Van der Valk. Het ene moment waren de bendeleden beschikbaar, het andere verloor hij ze voor weken uit het oog. Het verplicht tot creativiteit en flexibiliteit en daar slagen de makers in door een vlotte montage omlijst door zware rapmuziek. Leemtes in de verhalen worden hier en daar door middel van tekst gevuld. Maar je vraagt je af wie nu werkelijk de regie voert.

De bendeleden zijn zich al te bewust van de camera. Een wapen wordt in beeld opzichtig achter een broekriem gestoken. Tijdens gesprekken, zelfs tijdens een drugsdeal, blijkt uit vluchtige blikken dat de Crips goed weten dat hun doen en laten wordt geregistreerd. Het aannemen van een pose is dan makkelijk gebeurd.

Slechts op enkele momenten wordt die façade doorbroken. Bendelid Main C. lijkt oprecht te worstelen met zijn loyaliteit naar de bende en zijn verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Tijdens een rechtszaak luisteren de Crips mak naar de advocaat die een van hen verdedigt. Die momenten duren niet lang, maar zijn het interessantst omdat we dan eens achter al die opgeworpen stoerheid kunnen kijken.

Immers, wat hebben de Crips te winnen bij deze documentaire? Justitie zal de bende toch zeker niet minder in de gaten houden nu. De Crips zullen alleen tevreden zijn, en om die reden hebben meegewerkt, als er een portret van hen wordt geschetst zoals zij dat willen zien.

Ondanks dat je een bijzonder inkijkje krijgt in deze Haagse criminele bende, blijft toch het gevoel hangen dat de makers te veel de regie uit handen hebben gegeven, niet zozeer de controle kwijt zijn, maar wel de eenzijdige film hebben gemaakt die vooral de Crips voor ogen hadden.

Gijs 8 mei 09
Hee Motto, stoere recensie. Dit doet me op de een of andere manier denken aan die keer dat we samen Crash hebben uitgezeten. Peace, homie.
Don-GG 2 augustus 09
one blood motherfuckers fuck tha c,s !!! mob tot de motherfucking dood Bloods
crime G 4 augustus 09
fuck the bloods bitch ass nigga if you a real true nigga come and shoot me bitch ass motherfucker you know what im say n crips till a die
Paulus 9 september 09
Ontspannen.. that's the word nigga..
anoniem 15 januari 10
de crips wat moet je daar nau mee
bloods sma uit rotterdam zuid vannessa 15 januari 10
crips hahahaha wat moet je daar nou mee niets toch? nou ik ben blij dat ik in de bloods zit..al ben ik een meisje toch ben ik blij.. crips hahaha poep.fuch hub swa. roffa zuid, groetjes sma van 17..
hood-nigga 23 januari 10
hee vannessa, aan je manier van praten te zien heb je er niet zo veel verstand van en loop je maar wat te liegen. kijk wat minder tv. crips en bloods gaat niet over beef. het gaat op geld maken en op komen voor je "familie"
hoi 23 januari 10
kust
b nigga 13 februari 10
jwz\ fuck 187 crab CK all day bitch westside kom ik schiet ju voor ju kk kop niiga bz^up niiga
eight tray gangsta 22 februari 10
fucc dem bloodbitches 187 on their family ENEMY KILLIN NIGGE
lwd de gekste 11 maart 10
fuck die kk bloods.fuck allezwarte
utca 27 april 10
respect 1familie en die blood ik zie je geen homie van je die helikopter kaapt om uit de gevangenis te halen!!
I.C.C Boss 20 juli 10
Crips go Worldwide fuck al a them blood niggaz
Purple G 1 augustus 10
Hier in nijmegen loop het anders crips and bloods werken same !

Aanbevolen

Trailer
Trailer

Recensie

Diary of a Times Square Thief

Recensie

Young@Heart