Home / film / Tous Ensemble

Lang leve de vergrijzing!

Tous Ensemble

17-7-2012 | film | 
|
De kranten waarschuwen ons er al jaren voor: de vergrijzing. Over een paar jaar vormen de senioren de meerderheid in onze maatschappij en moeten wij allemaal hard werken om in hun pensioenen te voorzien… Erg rooskleurig klinkt dat allemaal niet en de meeste mensen zien het leven als bejaarde ook niet als een prettig vooruitzicht. Maar dat oud worden helemaal niet erg hoeft te zijn, probeert de vrolijke comedie ‘Tous Ensemble’ons duidelijk te maken. En eerlijk is eerlijk: oud worden zoals ze het in deze film doen, inclusief behoud van vrienden en libido, lijkt inderdaad zo erg nog niet.

Samenwonen
‘Tous ensemble’ vertelt het verhaal van een vriendengroepje waarvan de leden niet meer de jongste zijn. Zo begint 70’er Albert steeds meer symptomen van Alzheimer te krijgen. Zijn vrouw Jeanne (Jane Fonda) is ernstig ziek en wil hem niet alleen achterlaten. Het stel Claude en Annie (Geraldine Chaplin) heeft genoeg ruimte in huis om hen, en ook nog hun vrijgezelle vriend met hartproblemen Jean op te nemen. Het groepje krijgt te maken met bezorgde en bemoeizuchtige kinderen die ‘het beste’ voor hun ouders willen, maar ook met kleine grote problemen die het samenleven met elkaar met zich meeneemt. Wat doe je bijvoorbeeld als je dementerende echtgenoot per ongeluk de kraan laat lopen en daarmee het huis onder water zet, of die oude vlam uit het verleden nog steeds wel erg aantrekkelijk is? En dan is er nog de student Dirk (Daniel Bruhn), die bijspringt in het huishouden en daarbij als antropoloog een studie maakt van hedendaagse bejaarden in Frankrijk. De arme jongen lukt het maar niet om door te dringen tot het wereldje van zijn ‘studieobjecten.’ En zijn eigen liefdesleven heeft hij ook al niet onder controle.Taboes
‘Tous Ensemble’ is een vrolijke film over iets dat iedereen ooit gaat overkomen: oud worden. De film probeert de taboes niet uit de weg te gaan. Onderwerpen als bejaardenseks en masturbatie worden openlijk besproken, en soms ook (verhuld) in beeld gebracht, zonder dat het al te plat wordt. Jeanne vertrouwt Dirk bijvoorbeeld toe dat ze nog steeds fantaseert over jonge èn oude mannen en Jean vraagt of Dirk niet een viagrareceptje voor hem wil regelen.

Soms ontbreekt het de film wel wat aan dramatiek. De problemen waarmee de personages te maken krijgen zijn vrij heftig, maar pas op het eind komt er ook eens een droevige scène. Hierdoor is de film in ieder geval niet sentimenteel, maar soms ook wat te luchtig voor het onderwerp. Maar dat maakt ook wel weer dat je vrolijk de bioscoop verlaat. Dus mocht je je nu nog zorgen maken over je pensioen, na deze film is oud worden lang zo erg niet meer!