Home / film / Trailers

Gollumn

Trailers

6-1-2009 | film | 
|
Een van mijn favoriete bezigheden op het internet is het bekijken van trailers. Jammere bijkomstigheid is dat de film af en toe niet kan tippen aan de verwachtingen die de trailer in kwestie schept. In deze gollumn een klein onderzoekje naar de trailer en waar ze te vinden.
tekst: Aaron Rookus


Zoals iedereen wel weet is de trailer bedoelt om het publiek over te halen om juist naar die specifieke film te gaan. In het kort wordt verteld waar de film over gaat en waar de spanningsboog komt te liggen. Dit gaat gepaard met mooie cinematografische beelden die er voor moeten zorgen dat de kijker meer wil zien. Bij een actiefilm bijvoorbeeld zie je voornamelijk op het einde veel actieshots van nog geen seconde lang zodat we flitsen krijgen van het ogenschijnlijke spektakel wat ons te wachten staat.

Naast de gewone trailer, de zogenaamde 'theatrical trailer', heb je nog de 'teaser trailer'. Dit is een voorproefje van een film die pas over ongeveer een half jaar of langer in premiere gaat en betreft vaak slechts enkele beelden of zelfs alleen maar tekst. Hier gaat het niet zozeer over de inhoud maar wordt eerder een sfeer geschept. Kijk bijvoorbeeld naar de teaser trailer en theatrical trailer van de nieuwe StarTrek film die in mei in premiere gaat. Een duidelijk verschil waarbij in de theatrical trailer een korte introductie wordt gemaakt, terwijl de teaser slechts een sfeer schept. De teaser wordt vaak alleen maar gemaakt bij grote blockbusterfilms. Arthouse films hebben er geen baat bij om een sfeer neer te zetten zodat er een 'buzz' op gang komt. Die moeten het meer van de inhoud hebben en dat lukt niet met een teaser.

Een belangrijke site voor trailers is die van Apple. De nieuwste trailers staan geordend op je eigen gekozen manier en de meesten zijn tevens te bekijken in HD formaat. Een van de beste features is dat bij enkele trailers de HD variant 1080 is gecodeerd met surround sound. Een voorbeeld hiervan is de trailer van de recentste Bond verfilming. (Kijk dan voor de gein even naar de trailer van de allereerste Bond film Thunderball. Toen was een James Bond film nog gewoon een James Bond film; je hebt geen idee waarover het gaat maar je krijgt in ieder geval actie, schurken, stoere praat en blonde stoeipoezen).
Maar Apple krijgt niet alle trailers meteen voor op de site. Zo was de nieuwste trailer van Harry Potter and the halfblood Prince (trailer 3a) al twee weken eerder te zien op Yahoo. Een ander voorbeeld hiervan is de trailer van de X-men spin-off X-Men Origins: Wolverine. Daarbij heeft Yahoo de functie dat er trailers achter elkaar worden afgespeeld.

Mocht je na al de trailers die daar te vinden zijn nog geen genoeg hebben, kijk dan eens naar de trailer van Hitchcock's Rear Window of andere trailers van de master of suspence. Hij gebruikte vaak de zogenaamde 'special shoot trialer' met apart opgenomen materiaal om zo zijn films aan de man te brengen.

Voor meer (technische) informatie over de trailer klik hier.

Informatie

tags:aaron rookus, gollumn reacties

Aanbevolen

Alleen naar de film
Die ‘andere’ bioscoop
Misselijk in IMAX
Onder Invloed