Home / literatuur-lezing / After History

FORMER WEST

After History

9-5-2012 | literatuur-lezing | 
|
BAK, ofwel basis voor de actuele kunst, presenteert After History: Alexandre Kojève as a Photographer als hun nieuwe onderzoekstentoonstelling. Deze tentoonstelling onthult voor het eerst de unieke visuele collectie van de in Rusland geboren Franse filosoof en diplomaat Alexandre Kojève en is samengesteld door filosoof en kunsthistoricus Boris Groys.

Tussen 20 mei en 15 juli is de tentoonstelling te bezoeken bij BAK op de Lange Nieuwstraat. After History onthult een uitgebreide en unieke, visuele collectie van Kojève die bijna 400 foto’s en ruim 1700 ansichtkaarten bevat. In de jaren ’50 en ’60 nam Alexandre Kojève vele foto’s in Ceylon (Sri Lanka), China, India, Iran, Japan, Nepal, Rusland en West-Europa. Daarnaast verzamelde hij gedurende zijn hele leven allerlei ansichtkaarten die nu tentoongesteld worden. In After History staat het filosofische denken en de politieke praktijk van Kojève centraal. De beeldcollectie laat de kern hiervan zien en vormt een eerste en unieke presentatie van de collectie en onderzoekt daarbij het essentiële vermogen tot verandering in onze hedendaagse realiteit. Ook toont de collectie een wereldpodium dat klaarstaat om gevuld te worden met activisme en het verlangen naar een andere toekomst.

Tijdens de tentoonstelling op 25 mei zal kunsthistoricus en curator van de tentoonstelling Boris Groys een lezing geven om 16:00 uur. Deze lezing richt zich op de veelzijdigheid van Kojève, op zijn invloedrijke filosofische standpunten en de ontwikkelingen in zijn werk en denken in de loop van zijn leven. Groys onderzoekt de opmerkelijke relatie tussen Kojèves theorie en zijn (fotografische) praktijk. Daarbij illustreert hij hoe de verborgen beeldcollectie van invloed is op ons begrip van het huidige moment en de uitdagingen die daarmee gepaard zijn.

Kom vooral langs tussen 20 mei en 15 juli om deze tentoonstelling te bezoeken bij BAK. Op 19 mei is de opening om 17:00 uur en de lezing is slechts eenmalig op vrijdag 25 mei (hiervoor reserveren kan via info@bak-utrecht.nl). Klik hier als je meer informatie wilt en kom langs bij de indrukwekkende en beladen foto- en ansichtkaartencollectie.