Home / literatuur-lezing / City2Cities

Proppievol Programma

City2Cities

6-4-2011 | literatuur-lezing | 
|
Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, het Poëziecircus, Salon Saffier en Universiteit Utrecht organiseren samen City2Cities. Dit gloednieuwe literaire festival gaat jaarlijks contact leggen met twee andere steden, waar de literatuur net zo groeit en bloeit als in Utrecht. Dit jaar zijn dat Edinburgh en Stockholm.

Gigantisch programma
Voor dit evenement worden talloze schrijvers, dichters en andere schrijvende helden en grootheden naar Utrecht gehaald. Reinate Dorrestein, Jens Lapidus, Charles den Tex, Anna Enquist, Nadine Ancher, Aaf Brandt Corstius, Boris Dittrich, Daniëlle Hermans, Arjen Lubach: er wordt aandacht besteed aan bijna honderd literaire figuren. Een proppievol programma dus, waaruit wij de hoogtepunten hebben gevist.

Openingsdag: Straat van de Literatuur
In de verschillende musea, zalen, galeries en huiskamers langs de Lange Nieuwstraat maakt u kennis met de literatuur en cultuur van Edinburgh, Utrecht en Stockholm. Renate Dorrestein, Aaf Brandt Corstius, John Burnside, Clara Diesen, Arnold Heertje en Esther Jansma doen hun ding op bijzondere plekken in de straat: in de kassen van het Universiteitsmuseum, het Pandhof van het Catharijneconvent en zelfs in de woonkamers bij bewoners thuis.Ook worden er docu's vertoond en zijn er publieke interviews. Op 9 april in de Lange Nieuwstraat.

Vrede Van Utrecht lezing: Joanna Bourke
Lekker zwaar is niet naar! Houd dat maar in gedachten als je naar de lezing The Threshold of the Human: Sexual Violence and Trauma in the War on Terror door Joanna Bourke gaat. Deze mevrouw doet o.a. onderzoek naar seksueel geweld als onderdrukkingsmiddel in oorlogen. Ze zit op het moment op de Vrede van Utrecht Leerstoel. De Vrede van Utrecht is in 1713 gesloten. Dit verdrag, dat een einde maakte aan bijna twee eeuwen oorlog, wordt gezien als de start van de moderne diplomatie. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht gevierd. De Leerstoel richt zich op het in stand houden van het gedachtengoed van de Vrede van Utrecht uit 1713 in de hedendaagse wereld, gekenmerkt door globalisering, mondiaal burgerschap en culturele diversiteit. Goed om mee bezig te zijn, kortom. Op 11 april in het Louis Hartlooper Complex.

Really Terrible Orchestra
Really Terrible Orchestra is het slechtste orkest van Edinburgh. Zij leiden de revolutie voor de muzikaal beperkten, met hun unieke interpretaties van klassiekers bewijzen ze dat slecht goed is. Met humor, muzikaliteit en een gebrek aan technisch talent nemen de leden van het orkest je mee op een spannende muzikale reis van Schotland via Utrecht naar Botswana en weer terug. Op 16 april in het Academiegebouw.

Aanbevolen

Verslag

iPoetry live

Tip

Weekendtips van Suus
Utrechts Literatuur Festival

Tip

Gluren bij de Buren

Verslag

Annemieke

Tip

Geen Daden Maar Woorden Festival

Tip

Festival de Basis

Tip

Weekendtips van Suus