Home / literatuur-lezing / Cultuur? Bah!

Fijne zondagmiddag

Cultuur? Bah!

23-10-2008 | literatuur-lezing | 
|
In Utrecht, cultuurhart van Nederland, heeft zo af en toe wel eens iemand een dipje. Vandaar deze anti-cultuurmiddag. ‘Alleen het woord al: Cultuur. Bah.’
tekst: Joris Michels

Het was prachtweer op zondag 12 oktober, buitenweer. Bij Averechts een dichte deur. Die gelukkig wel werd opengedaan. Binnen zaten acht dichters. En twee man publiek. En de barvrouw natuurlijk. Kennelijk wel een goede sfeer. Er werd gul gelachen en meegezongen. Maar niets cultureels.

De middag in Averechts rond poëzie-entiteit Blauw trok dan weinig publiek, en dat zal niet persé aan de bereidwillig opengetrokken deur hebben gelegen; wel waren er dichters van formaat. Sowieso was de presentatie in handen van Bernhard Christiansen en Maaike Haneveld, en Peter Knipmeier begint toch ook een steeds meer en graag geziene gast te zijn. Maar! Is het zondags geld met Pater Knipmeier op de kansel dan automatisch goed besteed?

Dat hangt ervan af. Het kostte geen geld om binnen te komen. Averechts is ook geen duur café. Talentscouts die van poëzie houden, kunnen zich er aardig vermaken. Iedereen wel eigenlijk. Als je nieuwe dichttalenten tijdens hun eerste opreden wilt bewonderen ben je spekkoper.. Of Omar Breeveld voor het eerst optrad? Misschien wel. Hij wist zijn gedichten nog niet zo heel goed in zijn schrift te vinden. En hij wist niet of het gedichten waren. Maar hij kon er heel aanstekelijk zelf óók om lachen.

Onaangekondigd was het verschijnen van Marijn Baas, een boomlange - of althans een flinke struik – wat grillige voordrager. Deze jongen heeft een sterke geldingsdrang. Die zullen we nog wel eens zien.

Henk Boogaard mag de schattigheidsprijs in ontvangst nemen. Heel huis-, tuin- en keuken, èn, conform het thema, in het geheel niet cultureel! Maar wat een lieve vent!

Michiel Lieuwma was ook aan de weg aan het timmeren, met aardige grapjes, okee-e gedichtjes en liedjes, dwingender dan draaiorgels. Hoe hij over ééncelligen kan vertellen! Dat moet je gewoon zien.

Fijn dat de zondagen in Utrecht zo invulbaar zijn. Met tegenzin naar gedichtenmiddagen, net als vroeger de kerk. En het dan toch leuk vinden, net als vroeger de kerk.

Informatie

tags:dichters, poëzie

Aanbevolen

Tip

Geen Daden Maar Woorden Festival

Verslag

iPoetry live
De Vorlesebühne
Plankenkoorts

Verslag

Nieuwjaarsduik
Nieuwjaarspoezie
NK Poetry Slam