Home / literatuur-lezing / Lipari

Recensie

Lipari

27-2-2007 | literatuur-lezing | 
|
Het mag dan wel niet zo koud zijn op het ogenblik, maar zet toch maar even die verwarming op maximaal. Trek een wijde witte linnen blouse aan, een zwembroek of -pak eronder en zak onderuit. Leg je droge non-fictie verveeld van je af, pak Lipari. Sla het open, lees. Lees loom. Een onwaarschijnlijk goed debuut!
tekst: Merijn Schipper

Op de keper beschouwd is herkauwen meer iets voor koeien, maar Lipari las ik tweemaal. Waarom? Is het zo waanzinnig goed? Het duurde even voordat ik een antwoord klaar had.

Dat het van kaft tot kaft maar 92 pagina's beslaat, zal een rol hebben gespeeld. Ook dat het boek me enthousiast werd aangeraden door verscheidende monomane boekenminnaars, kan invloed hebben gehad. Misschien om de persoon van de schrijver? Weer hebben we te maken met een debutant van jonge leeftijd, geboren in 1981 en net als Wiegertje Postma student te Utrecht. Maar die las ik slechts eenmaal. Nee, dat is het niet.

Lipari is het verhaal van een vakantie. Gezien vanuit een naamloze student, lijk je op het oog in een vacuüm van vluchtigheid te belanden. Op het Italiaanse eiland Lipari is het mediteraans warm. Bij het zwembad van een hotel zitten Gerard en diens veel jongere en beeldschone Chaphine. Alles is waar het moet zijn, niets 'gebeurt'. Echter, voor je er erg in hebt, souffleert Welagen Gerard: “Ik ben ooit getrouwd geweest met een zeer gelukkige vrouw.” Dit is het moment waarop je eerste waarneming aan het wankelen wordt gebracht. Hier klopt iets niet...

Het hele boek is te lezen als een compositie van Philip Glass. De lege, witte, vliedende boventonen gaan als bijna in een droom gelijktijdig op met een wredere en melancholieke ondertoon. Lipari herbergt een plek waar eindigheid en tijdloosheid op een zeldzaam natuurlijke wijze samen vallen. Daarmee geeft Welagen het een diepgang waar anderen nog met geen duizend bladzijden aan kunnen tippen. Lipari is een intrigerend boek dat vragen oproept zonder deze te willen beantwoorden. Het is een boek dat zich aan je opdringt zonder dát het zich aan je opdringt. Deze uitstekend verzorgde novelle is een absolute aanrader! Lezen mensen, lezen.


Robbert Welagen, Lipari
Eerste druk: 2006
Aantal bladzijden: 92
Uitgeverij: Nijgh en Van Ditmar te Amsterdam


Informatie

tags:merijn schipper, robbert welagen

Aanbevolen

5 Strippen
Cello Octet Conjunto
5 Strippen
Gluren bij de Buren
Frénk van der Linden, De steniging
NK Poetry Slam 2006
Poëziecircus

Verslag

mightysociety 2 & 3