Home / literatuur-lezing / Pizzamaffia

Recensie

Pizzamaffia

26-5-2008 | literatuur-lezing | 
|
Khalid Boudou, ook wel bekend van het boek Mr. President en Het Snitzelparadijs, heeft een nieuw boek uit. Het stamt alweer uit 2007, maar ondanks dat nam SAP toch even de tijd om dit boek onder de loep te nemen!

Het plot. De 17 jarige Brahim werkt samen met zijn mattie/neef Haas en zijn oom Faris in pizzeria Novara van zijn vader Amar. De zaken gaan prima totdat er steeds geld uit de kas verdwijnt. Amar heeft een vermoeden en zonder hem een kans te geven van verdediging ontslaat hij oom Faris. Faris pikt dit niet en begint, op aandringen van zijn eigen zoon Haas, een eigen pizzeria, Melodia. Er ontstaat een heuse pizzaoorlog tussen team A die bestaat uit Brahim en Amar versus team B die uit Haas en Faris bestaat. Het spelletje tussen de 2 concurrenten wordt steeds vuiler gespeeld en het zal uiteindelijk tot een grote escalatie leiden. Wie zal zich uiteindelijk staande weten te houden?Het boek begint met een wilde scooterscène waarin twee jongens met elkaar de strijd aangaan. Fok iedereen, denken de twee jongens. Als binnenkomertje deze scène best verwarrend, want je weet nog helemaal niets over de personages. Dit begint pas in hoofdstuk 2. Verder teert het boek ook erg op clichés en is het allemaal heel voorspelbaar. Beetje te voorspelbaar eigenlijk. Brahim heeft een vriendinnetje, dan verliest hij haar uit het oog, dan wordt zij boos en tot slot krijgt hij zijn vriendinnetje uiteraard terug. Dit boek zonder goed einde kan natuurlijk niet! Al vrij snel kun je een voorstelling maken van hoe de film er straks uit zal gaan zien. Een beetje à la Snitzelparadijs, maar dan met pizza’s.

Al met al is Pizza maffia een eigentijds, vlot verhaaltje, wat dient als een hap slik boek. Binnen een paar uurtjes (dagen) heb je het uitgelezen. Lekker leesvoer dus. In het boek worden ook veel uitspraken en woorden genoemd die ontzettend herkenbaar zijn, of juist onherkenbaar. Een kleine greep uit die (straat) taal zijn: habibi, tazz, nasty shit, flygirl, wallah of zinnen zoals you fuck with me, you fuckin with da best. Het is absoluut een aanrader voor de jongeren onderons omdat het herkenbaar is, maar voor de volwassenen is het ook absoluut te doen. Vette shit, man!

Informatie

tags:nicky clement