Home / muziek / Cloud Control

Leukste nieuwe band van 2011

Cloud Control

28-9-2011 | muziek | 
|
Voor vanavond is er lichte bewolking voorspeld boven Utrecht. Zo nu en dan kan de zon nog doorbreken boven Tivoli de Helling, voor zover de avond dat toelaat. Vanavond speelt de Australische band Cloud Control in de Utrechtse popzaal.


Cloud Control is de leukste nieuwe band van 2011. Punt. Sinds het uitbrengen van hun debuutalbum ‘Bliss Release’ begin dit jaar is het viertal op ramkoers door Europa. Op London Calling en Indiestad waren ze al ijzersterk, ze overdonderden Lowlands, dus is het nu tijd voor een heuse clubtour door Nederland.

Cloud Control vist uit dezelfde vijver als (pakweg) Local Natives: melancholische folkliedjes met samenzang en een fijne scheut Afrikaanse ritmes. Cloud Control weet echter tegelijkertijd zowel duisterder als vrolijker te klinken dan hun Amerikaanse tegenhangers. Ze klinken luchtig in een nummer als ‘This is what I said’ en weer bezwerend in ‘Death Cloud’ terwijl ‘There’s nothing in the water we can’t fight’ deze beide elementen in zich heeft. Cloud Control klinkt als een broeierige zomerdag.

Live wil Cloud Control regelmatig alle registers open gooien. Waar ze op CD liefelijk en/of bedachtzaam klinken, klinkt de band op het podium een stuk steviger. Zanger/gitarist Alister Wright houdt er ook van behoorlijk noisy solo’s te geven, maar vanavond staat zijn gitaar wel erg hard afgesteld. Alsof hij met het volume wil compenseren dat zijn stem, na ruim een half jaar touren, niet meer even gemakkelijk alle noten haalt. Gelukkig hebben we hier oordopjes voor. De band komt langzaam op gang in De Helling en moet vooral in het begin van de set nog zijn draai vinden. Maar zodra ze iets van een draai lijken te hebben gevonden doet deze vooral erg routineus aan en mist het de scherpte van de optredens die ze begin dit jaar gaven. Het is geen slecht optreden, maar het voelt dikwijls wat plichtmatig. Vooral de cover van ‘There she goes’ (The La’s) in de toegift komt weinig geïnspireerd over en het laat het publiek met een dubbel gevoel achter. Cloud Control heeft dit jaar een paar keer laten zien de leukste nieuwe band van 2011 te zijn, maar wist deze titel vanavond niet waar te maken.

Aanbevolen

Column

De Utrecht Popprijs

Recensie

Le Guess Who? '09 volgens Yoram

Recensie

We Are Scientists

Recensie

Alexi Murdoch

Recensie

Klub Radar 12

Tip

Le Guess Who? 2009

Recensie

Foals

Verslag

London Calling