Home / muziek / Colin Benders

SAPsite sprak met..

Colin Benders

15-10-2007 | muziek | 
|
Het vooruitzicht om te touren door achttien landen, je plaat te kunnen kopen in een afgelegen bergdorp in Japan en de droom van weidse roem en faam. De ex-trompettist van Relax zag het niet zitten. Relax werd te relaxt. En de 20-jarige Colin Benders was nog niet klaar om op zijn lauweren te rusten en de business zijn muziek te laten overnemen.
tekst: Kyra de Vreeze | beeld: Gabriel Eisenmeier

Muziek moest op de eerste plaats blijven staan en dus startte hij, geïnspireerd door de samenwerking met huisgenoten en medemuzikanten Pax en Reazun, zijn eigen solo project The Kyteman Circus. Nou ja, solo... Zijn Circus is daadwerkelijk een circus. Een bont gezelschap van rappers en andere prominenten uit de Nederlandse Hiphop scene. Zo hebben o.a. Bang Bang, GMB en Blaxtar hun vocale bijdrage geleverd en zullen een groot aantal muzikale meesters aanstaande vrijdagavond met Colin op het podium in Tivoli staan. Uniek. Logistiek vergt het zoveel om met al deze artiesten een prachtige show neer te zetten, dat er een maximaal aantal optredens zal plaatsvinden waardoor de kwaliteit nog eens extra gewaarborgd blijft en de uniciteit benadrukt wordt.

Anderhalf jaar geleden begon Colin, onder de naam Kyteman, met dit bijzondere en haast vertederend idealistische muziekproject. De veertien nummers zijn van de grond af opgebouwd, volledig van eigen hand en zullen de cd dus met recht, onder eigen naam, vullen. Ik zeg "zullen vullen" aangezien de plaat op dit moment nog niet uit is, maar hopelijk zeer binnenkort via 100% Halal Records op de markt zal komen. Alles heeft Colin gegeven om deze plaat tot stand te kunnen laten komen. Zijn sociale leven en zijn gezondheid moesten tijdelijk het onderspit delven. Tijdelijk voor een periode van anderhalf jaar, bijna twee voldragen zwangerschappen lang. De vergelijking is pakkend: dit is Colins kindje. Hierin heeft hij al zijn aandacht en energie gestoken, hiervoor heeft hij zichzelf weggecijferd. Alles voor de muziek.

In gesprek met Colin wordt mij duidelijk hoe gedreven hij is. Het lijkt haast geen keuze te zijn. Te leven voor de muziek lijkt de enige mogelijkheid: als muzikant en als mens je leven in het teken hebben staan van de creatie van een stuk, een nummer, een gevoel. Hij schetst een intens beeld van een componist, zo'n honderd jaar geleden, die volledig opgaat in het schrijven van zijn meesterstuk. Maanden achtereen zit hij te ploeteren in de chaos van zijn werk- en leefruimte. Hij vergeet te eten en te slapen en is volledig overgenomen door dat wat hem tot uitersten drijft. Hij ademt zijn muziek. En dan, op een donkere herfstnacht, zet hij even één enkele verkeerde noot op papier waarna het hele muziekstuk in de prullenbak verdwijnt en wordt vermaakt tot een simpel propje papier. Alles voor de muziek. Alles voor de kwaliteit en de integriteit die zijn muziek moet bezitten.


Colin zal op vrijdag 19 oktober, als hoofdact tijdens een uitgebreide Boemklatschavond in het kader van Utreg Centraal 4 in Tivoli De Helling zijn meesterstuk dirigeren. Komt dat zien, komt dat zien! The Circus is in Town!

Aanbevolen

Tip

Kytopia

Nieuws

Kyteman Orchestra gaat weer touren

Verslag

Culturele Zondag Dans
C-mon & Kypski