Home / muziek / The Subways

Recensie

The Subways

14-4-2009 | muziek | 
|
Een paar jaar geleden debuteerde het toen in Nederland nog volslagen onbekende bandje The Subways met een geluid dat ergens tussen Foo Fighters en Oasis in zat. Brit-grunge; mocht je het zo noemen? Hoewel het geluid iets afweek van de toenmalige mode, kon de band door zijn energieke live-optredens wel mooi meeliften op de hausse van jonge Britse bands.
tekst: Yoram van Hees

De jaren vliegen voorbij. Waar debuut ‘Young For Eternity’ nog volstond met rock-anthems voor geliefden, vanwege de relatie tussen zanger/gitarist Billy en bassiste Charlotte, was deze relatie reeds op de klippen gelopen ten tijde van de opnames voor een tweede album. Dit, en de stemproblemen van Billy resulteerden erin dat ‘All Or Nothing’ pas vier jaar na het debuut uitkwam. Onder het mom van (inderdaad) “alles-of-niets” probeert de band op het nieuwe album ook een breder publiek aan te spreken, met meer poprock-gerichte nummers, die vaak de explosieve urgentie van de oudere nummers missen.

Live zet de band er echter fiks de schouders onder. De epische bombast van waaruit ‘Kalifornia’ wordt ingezet verhult de relatieve simpelheid van het nummer, maar zet ook de toon voor de rest van de avond tijdens dewelke het publiek uit de handen van frontman Billy eet. De band speelt een snaarstrakke set waarin oude en nieuwe(re) nummers slim worden afgewisseld en waarin de groep tegen het einde steeds meer het contact met het publiek zoekt.

Eenvoudige, maar effectieve, publieksspelletjes passeren de revue, zoals een wedstrijdje juichen of zeggen dat het publiek ietsje beter hun best moet doen om het beste publiek van de tour te worden; natuurlijk worden we dat ook. En als het publiek dan uiteindelijk helemaal uit het dak en ‘totally fuckin’ crazy’ gaat, bij afsluiter ‘Rock ’n Roll Queen ‘, besluit Billy uiteindelijk dat het voor hem ook wel veilig is om de mensen in te duiken.

The Subways zijn een aanwinst voor elke Hollandse festivalweide; blik op oneindig en gáán. Te weinigen weten dat nog. Hoogste tijd dus voor The Subways om nu nog even dat ene hitje hier te scoren. Dan is niet alleen ondergronds gekkenhuis verzekerd.

Aanbevolen

Recensie

Le Guess Who? '09 volgens Yoram

Recensie

3x Tivoli in één week

Verslag

Yoram

Recensie

Alexi Murdoch

Recensie

Saybia

Recensie

Cloud Control

Recensie

Explosions in the sky

Verslag

Summer Darkness