Home / theater / mightysociety 2 & 3

En.. hoe was het nou?

mightysociety 2 & 3

19-4-2006 | theater | 
|

mightysociety is een project van theatermaker Eric de Vroedt. Het bestaat uit tien voorstellingen die in ongeveer zeven jaar tijd gerealiseerd zullen worden. mightysociety 3 is op dit moment simultaan te zien met mightysociety 2; dat betekent dat bezoekers kunnen kiezen tussen de kant van een terrorist, die op het punt staat een aanslag te plegen, of die van zijn slachtoffers. SAP was erbij, samen met twee allesbehalve groene Utrechters. Debbie en Nienke volgen allebei de opleiding Docent Drama in Tilburg en gaan wekelijks naar het theater. Debbie kiest voor deel 2 (dat zich afspeelt in een hotelkamer), Nienke bezoekt deel 3. Na afloop treffen ze elkaar in het café van Kikker. Wat vonden ze ervan?
door: Maartje Rutten


Debbie: “Deel 2 draait om Ibrahim K., die klem zit tussen twee werelden. Hij is verbitterd over het Westen en vindt bondgenoten in de radicale hoek. Hij wordt gevraagd om een zelfmoordaanslag te plegen, maar uiteindelijk besluit hij: de wereld draait toch wel door, ik moet voor mezelf kiezen. Je ziet dus een zelfmoordterrorist van een andere kant en krijgt zelfs sympathie voor hem. En dus ook voor zelfmoordterrorisme! Maar uiteindelijk is hij geen zelfmoordterrorist en dat doet die sympathie dan weer teniet.”

Nienke:
“In deel 3 kwam die dubbelzinnigheid ook terug. Een columniste, Aygül, voert in haar columns een strijd tegen de islam. Maar ze geilt enorm op de positie die ze heeft. Ze vertelt hoeveel bedreigingen ze wel niet per maand binnenkrijgt, dat ze op de zoveelste plek in de top tien van bedreigde publieke figuren staat.. Hoe eerlijk is die strijd dan die je voert?”

Debbie
: “De uiteindelijke conclusie die bij ons naar voren kwam was: wat heb ik hier zelf uiteindelijk aan? Maar al die mensen bij wie hij zich thuis voelde en bij wie hij zichzelf kon zijn, wilden dat hij dit zou doen. Hij moet een heel nieuw leven opbouwen.”


Nienke:
“Maar hij kiest voor zichzelf, toch, en niet voor die mensen. Ook dat kwam bij ons terug. Aygül is egoïstisch: haar strijd gaat niet alleen over hoofddoeken of over vrouwenbesnijdenis. Het gaat ook voor een groot deel over haarzelf. Haar Nederlandse vriendin bekeert zich tot de islam; ook niet helemaal zuiver. Voor haar was dat een manier om te overleven, om gelukkig te worden. Ze had zich net zo goed kunnen bekeren tot het boeddhisme. De voorstelling laat zien dat iets wat een collectieve strijd moet zijn, heel individueel ingevuld kan worden. Trouwens: wij konden via webcams zien wat er bij jullie gebeurde.”

Debbie:
“Hè? Wij niet! Nou ja! Jammer ook dat de voorstellingen tegelijk spelen. Mijn stuk was korter en ik moest lopen! Maar het stuk was zeker de moeite waard en er werd erg goed gespeeld. Deze acteur is in zijn eentje echt boeiend, dat komt niet vaak voor. (Bram Coopmans, die Ibrahim K. speelt, is genomineerd voor een Louis D’or, red.)”

Nienke:
“Ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb met deel 2. Ik had wel door wat er zich daar ongeveer af moest spelen. Dat was ook relevant voor onze voorstelling. Voor jullie voorstelling was wat er bij ons aan het gebeuren was minder relevant, denk ik. Ik vond de afsluiting trouwens geweldig: ‘15 miljoen mensen’, gekaraookt in het Pools..”

Debbie:
“Ik vind overigens niet dat de voorstelling uitnodigt om naar het debat te gaan. Je hebt nu al zoveel tekst en inhoud achter de rug.”

Nienke:
“En dan ook nog een interview met een SAPverslaggever..”

Algemene conclusie van deze twee dames: de moeite waard! Klik hier voor de overige speeldata van mightysociety 2 en 3.

Aanbevolen

Tip

mightysociety

Tip

Mighty Society 5

Tip

Mightysociety7

Recensie

mightysociety4

Tip

mightysociety

Recensie

Mightysociety 9

Tip

Mightysociety9

Verslag

Else

Interview

Joeri Vos