Home / theater / The Tempest

Holland Opera

The Tempest

7-7-2011 | theater | 
|
The Tempest wordt gezien als de samensmelting van alle stukken van Shakespeare. De strijd uit zijn koningsdrama’s komen samen met sprookjesachtige taferelen uit Midsummer night’s dream en de liefde van Romeo en Julia.

De bijzondere natuur en de beslotenheid van het Fort lenen zich bij uitstek als decor van The Tempest. Door de samenwerking tussen Staatbosbeheer en Holland Opera ziet het publiek hoe natuur en cultuur elkaar op verrassende wijzen ontmoeten. Een gedeelte van de middelen die worden opgebracht door deze samenwerking gebruikt Staatsbosbeheer voor het onderhoud en de instandhouding van Fort Rijnauwen.


The Tempest is een combinatie van barokmuziek van Henry Purcell met nieuwe muziek van Chiel Meijering. De opera wordt uitgevoerd door zangers, dansers en een barokorkest. Magische scènes worden afgewisseld met vurige gevechten, uitgevoerd in een betoverend openlucht decor.

Hoe zou het zijn om The tempest in een storm te kijken? Ik weet natuurlijk wel hoe het voelt om in de storm des levens te zitten. Vroeg of laat bevaart iedereen de woelige wateren van zijn levenslessen. Deze openluchtopera valt ondanks het thema echter niet zwaar op de maag en is licht verteerbaar. Goed te doen voor beginners.

Ik was op Fort Rijnhauwen op een koele droge zomeravond. Er werden warme fleecedekentjes uitgedeeld. Lichtblauw, passend bij het decor, zodat we warm ingepakt zelf de golven van het bestaan verbeelden.
Met klassieke muziek ben ik niet opgegroeid, zeker niet met opera. Aan de basis van mijn muzikale opvoeding stond o.a. James Last, desondanks heeft mijn muzikale voorkeur zich niet richting Andre Rieu ontwikkeld. Ik vroeg me dan ook af of je je kind kan sturen in zijn muzieksmaak, of dat het echt helemaal een persoonlijke keuze is.


Het verhaal van de Opera is als volgt: Prospero de verbannen broer uit het stuk, dacht zijn dochter te sturen in haar denkbeelden en wilde dat zij net als hem alwetend zou zijn. Prospero met zijn dochtertje Miranda door zijn broer Antonio verbannen naar een eiland (dit eiland wordt bewoond door luchtgeesten en aardmonsters) zint op wraak en bekwaamt zich in de zestien jaar die hij met zijn dochter op het eiland woont in de alchemie en het beheersen van de elementen. Als hij er achter komt dat zijn broer met zijn zoon op een schip zijn eiland passeert, laat hij een storm uitbarsten waardoor het schip zinkt en zijn broer en diens zoon aan hem zijn overgeleverd.

Dat is tegenwoordig wel anders. Nu hebben we de buienradar en het zesde zintuig: ons zal iets dergelijks niet overkomen. Wij zijn voorbereid. Wij hebben controle. Maar de vraag is of wij ons leven echt beheersbaar kunnen inrichten. Zodanig dat je ook controle op anderen hebt. Op de muzieksmaak van je kind bijvoorbeeld? Helpt het als je je kind op vroege leeftijd meeneemt naar opera’s? Ontwikkelt hij/zij dan een verfijnde smaak? Er waren die avond net als ik meer bezoekers die nooit door hun ouders mee naar opera’s waren genomen.

Enfin, niets is zo onvoorspelbaar als de mens uiteindelijk. Holland Opera krijgt straks wellicht geen subsidie meer. Een kaartje is straks onbetaalbaar. Dus voordat we met zijn allen als een grote familie naar de Toppers kijken: ga naar deze openlucht, of een andere opera. Neem je kinderen, nichtjes en neefjes mee. En voed ze met cultuur en natuur. Want uiteindelijk gaan we net als Prospero van onze kinderen leren. Ook al denken we alles al te weten.

Aanbevolen

Tip

Holland Opera

Tip

Blauwbaard

Tip

Orfeo

Verslag

iPoetry live